Teamgym konkurrence

Teamgym tidligere kendt som Springrytme gymnastik er den mest udbredte gymnastikart i Danmarks Gymnastik Forbund (DGF). DGF er et specialforbund under Danmarks Idræts Forbund. Teamgym har sit udspring i den traditionelle folkelige foreningsgymnastik, og den dyrkes af foreningshold både med og uden konkurrence. I VGF findes både konkurrencehold og hold uden konkurrence. Konkurrenceholdene skal man udtages til, dvs man kan ikke tilmelde sig et konkurrencehold. Forespørgelser om optagelse sendes til Formanden.

Konkurrencerne i Teamgym er opbygget således:
Der konkurreres i 3 discipliner: Rytmisk serie, spring på fiberbane og spring på trampet. Der konkurreres i hold af minimum 6 og maximum 12 deltagere, forening mod forening. Alle holddeltagere skal deltage i den rytmiske serie, mens der kun skal være 6, der springer 3 forskellige omgange på hhv. fiberbane og trampet. Der må frit vælges blandt holdets deltagere til de i alt 6 springomgange.

Der findes konkurrencer for både drenge og mænd, piger og kvinder og for mix-hold. Der er kredskonkurrencer og landsmesterskaber, alle opdelt i rækkerne Mini, Junior, Ynglinge og Senior. Også uden for landets grænser er der Teamgym konkurrencer. DGF deltager hvert år i internationale mesterskaber. Hvert andet år er der Nordiske mesterskaber (NM).

For at vinde en konkurrence gælder det om at opnå flest point. Pointene gives efter sværhedsgrad og udførelse i de enkelte spring (gældende for trampet- og banespring) og ligeledes for sværhedsgrad og udførelse i rytmeserien, men her bedømmes serien udført af alle gymnaster på en gang. Efterfølgende gives der en karakter for alle tre discipliner, der endeligt regnes sammen til en samlet karakter. Pointgivningen er reducerende frem for attribuerende. Det vil sige at holdene starter med en udgangskarakter for hver disciplin, alt efter sværhedsgrad, som der derefter reduceres fra, hver gang et holdmedlem laver en fejl.

I rytmeserien er der forskellige obligatoriske elementer der skal indgå, så som piruetter, hop/spring, rækkemomenter og balancer. Rækkemomenterne er forskellige fra række til række. I pigerækkerne er det kropsbølger, mens det er tyngdesving i drengerækkerne.

Du kan læse mere om teamgym-holdene i VGF ved at vælge de respektive hold i menuen til venstre.